Ja vam parlar darrerament de les 4 tipologies de formats ebook que podem trobar-nos , principalment. Dediquem una entrada a veure on podem trobar de forma legal i gratuita llibres per treballar a l’aula en qualsevol d’aquests formats.

Cal saber que no sempre ens caldrà tenir un aparell de lectura especialitzat, un “ebook” per  a poder disfrutar de la lectura. Dins del món del PC existeixem programes “lectors” de formats ebook que, si bé estan pensats originàriament per a “maquinari” portàtil , també en podem fer ús a l’ordinador.

Llegir a la pantalla de l’ordinador durant molta estona no és massa habitual,  per la brillantor de la mateixa, però també és cert que l’ús que podem fer a les aules pot ser d’un fragment de text , que és on podem trobar el màxim equilibri.  La PDI també ens pot donar suport.

De programes per a PC lectors de format ebook en tenim molts. No es cansarem de dir que resumir les possibilitats en un o dos és complicat, en aquest cas i en d’altres, donat que no existeix mai , ni en forma de pagament ni en forma lliure el programa “ideal”. Un dels programes que hem provat i que presenten prou funcionalitats per a tenir una menció ( que no vol dir ni el millor ni el més destacable ni el que millor funcioni ), és Calibre e-book.

Podem anar a http://calibre-ebook.com/ i baixar-nos una versió per a llegir ebooks, disponible per a windows, mac, linux i en versió portable a l’USB. Per a windows , directament a aquest enllaç.

El programa el podem configurar per fer-lo funcionar en català. Observarem que presenta una catalogació de diferents tipologies de formats per a llegir. Poden importar-se diferents a partir de la icona superior de “afegeix llibres”, que ens permeten seleccionar diferents formats:

La forma de classificar els documents queda clar a la part esquerra de la pantalla del programa:

Repositoris d’ebook per a nodrir de contingut les lectures:

En francès: http://www.ebooksgratuits.com . Disposa de secció infantil, i clàssics com Els Miserables, Els 3 mosqueters, Alícia al país de les Meravelles, etc.

Cercador d’ebooks: http://www.justfreebooks.info/es/

Cercador de la Generalitat, Eureka: És un cercador d’Internet promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que permet navegar entre diferents col·leccions digitals d’interès cultural.

La Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives és fruit d’un conveni entre la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i la Xarxa d’Universitats que formen l’Institut Joan Lluís Vives. Amb aquest acord es pretén, d’una banda, aprofitar, potenciar i difondre al màxim els fons digitalitzats existents a la xarxa i, d’una altra, proposar i fer efectiva l’edició digital de les obres més representatives de la cultura catalana, valenciana i balear. Presenta un format de cerca i digitalització molt similar al portal cervantesvirtual ( no en va, és una col·laboració amb aquesta entitat ). Trobareu veritables incunables.

Viquitexts. 350 llibres de domini públic, en català,  dins de l’entorn de la “viquipèdia”.

Biblioteca on line dels països catalans. Des de blogspot, “Acció cultural dels països catalans”, “voldria construir un petit racó de lectura principalment, però no única, l’especialitzada sobre la temàtica del blog; la dels Països Catalans sigui en global o desglossat per territoris, intentant així recopilar una sèrie d’escrits que ens ajudi d’entendre la situació actual, a l’abast de tothom.” Tenen classificats els llibres , històrics en la majoria, per: lingüística, història, anàlisi política, biografies, valencianisme i temes generals. Prop de 300 entrades.

Viquitexts. Els 50 essencials de la llengua catalana. És el recull indispensable que estan portant a terme: els pastorets, Lo somni, l’Atlàntida, Canigó, Mar i cel, Terra baixa….

Generalitat de Catalunya. Institut d’estudis Autonòmics. Valentí Almirall:Antologia de textos ( clàssics del federalisme ), en format pdf

Quedelibros. El portal està en castellà, però té una secció en català molt important en contingut i varietat.

Biblioteca marxista dels països catalans. Biblioteca Marxista dels Països Catalans (BMPC) és un projecte digital de difusió de les idees emancipatories d’arreu del món, en un compendi de més de 350 llibres pertanyents a més de 60 autores marxistes . A destacar les biografies, sobretot.

Biblioteca virtual Miguel de Cervantes. El càssic de la literatura castellana de tots els temps. És un compendi d’obres difícil d’igualar per altra portal, degut a la seva varietat, contingut i diversitat de tota la literatura castellana que abarca.

Google books mereix un article a banda, tot i que no es pot acabar aquest recull breu sense citar-lo.

Nota: tot i que hem estat curosos amb la selecció, que pot ser molt més llarga, els portals que figuren en aquesta web han estat trobats en diferents cercadors i desconeixem si els mateixos tenen contractes de cessió de drets sobre aquests materials per a reproduir-los, allotjar-los o permetre la seva descàrrega. Cal tenir cura amb els drets d’autor i respectar-los.

Anuncis