Els programes lectors de e-boocks treballen, fonamentalment,  en aquests 4 formats classificats com a “estandard” per a dispositius portàtils de lectura. Aquests formats de lectura optimitzen el resultat per a aparells que coneixem visualment:

De programes que , a partir d’un text o una plana web, transformin el mateix en un d’aquests formats, n’hi han molts. Per no parlar de la gran quantitat de màquines e-boock del mercat que els poden llegir.  Deixant de banda l’aparell, fora de les nostres aules, podem aprofitar , de tot el procés, els aplicatius que transformen un arxiu de text, o plana web, en un format comprensible també per un ordinador. I també, el fet que ens comencin a “sonar” formats d’arxiu que , tot i pensats per a aquests dispositius, també són gestionables i compatibles amb els ordinadors.

4 formats d’arxiu, de només lectura, dels diferents ( i variats ) que poden conviure en aquests aparell, són:

PDF, del que ja hem parlat àmpliament altres vegades. També conegut com Adobe Portable Document. Entre els seus avantatges , la portabilitat i standard ISO.  De cara als petits formats, no és repaginable.

EPUB. Format lliure desenvolupat per IDPF ( International Digital Publishingm Forum ). És un pas més enllà del format Open eboock, i pot funcionar indistintament en diferents lectors, a diferència dels llibres bloquejats amb DRM. El DRM és una protecció per a que una descàrrega comprada només es pugui llegir en una sola màquina. Digital Rights Management és el seu nom original, que ve a ser un “Gestor de drets digitals “. Fa funcionar en la seva estructura un format XML de codi obert.

Mobi. Mobipocket és el fomat nadiu de la casa comercial Kindle, propietat de Amazon.

fb2. Fictionbook també és un format xml per l’emmagatzematge de llibres a on cada un és descrit per etiquetes.

D’entre molts programes de conversió que existeixen al mercat per a conversió i lectura d’aquests tipus de fitxer, un d’ells ( ni millor ni pitjor que els altres, però senzill de funcionament ) és “Gramatta”, també associat a una casa comercial. Podem baixar el programa conversor des d’aquest enllaç , de moment sense cost.  El procés d’instal·lació del programa no té cap dificultat. Un cop obert el programa la seva facilitat d’ús és evident:

Les passes a seguir són senzilles. Primer seleccionem l’arxiu o plana web original que volem convertir ( pas 1 ).  A continuació , amb el document actiu podem editar el seu contingut si alguna cosa no ens agrada del seu resultat

Quan editem el seu contingut ho farem a través d’un editor d’html

Com a pas 2, i final, podem guardar el seu resultat en qualsevol dels 4 formats.  El primer que us cridarà l’atenció és la conversió del format a un format de lectura en format estret d’amplada. Pensem que els dispositius de lectura tenen 7 , 9 ó 10 polzades de diagonal, una pantalla petita per a tenir altres informacions que no siguin el propi text , i que sigui aquest ben visible.

La part més aprofitable de tot el procés és la capacitat de transformar arxius en formats de fàcil lectura. També pot ser una forma de treball del text per a ser llegit en PDI ,  si l’aula és gran, donat que el seu tamany de lletra serà prou gran, en general, visualitzat en pdi.

 

Anuncis