Com sabeu perfectament, l’Àrea Tic i Tac als ST d’Ensenyament a Tarragona, fem servei d’atenció telefònica. A través de la mateixa ens arriben cada dia unes quantes trucades de telèfon relatives a bastants temes diferents.

Entre alguns del temes, estadísticament menors, però no per això menys importants, sobre el que rebem consultes és el relacionat amb “l’obsolescència programada“.

En alguns dels aparells que es disposa als centres, sigui per via dotació o per compra del propi centre surt sovint el tema de la consulta: compro el recanvi de l’aparell o compro un aparell nou ? Sovint acostuma a sortir la conversa en temes relacionats amb bombetes de canons de projecció, o bé amb recanvis de toner d’impressores, de raig de tinta o làser, entre d’altres.

La fàcil consulta a qualsevol botiga a la xarxa de recanvis d’aquella màquina, en la majoria dels casos, ens oferirà uns resultats econòmics més afavoridors per l’economia del centre si comprem un aparell nou, cas que sigui imprescindible el seu funcionament.

La mateixa viquipèdia ha volgut recollir el terme i la pràctica tot definint els termes:

L’obsolescència programada o obsolescència planificada és la planificació de la fi de la vida útil d’un producte o servei de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d’un període de temps calculat per endavant pel fabricant o empresa de serveis, durant la fase de disseny del producte o servei. L’obsolescència programada s’utilitza en productes molt variats i, per a la indústria, estimula positivament la demanda en animar els consumidors a comprar de forma artificialment accelerada nous productes.

El terme no és nou per sí mateix. Com és possible que l’any 1911 una bombeta tingués certificada una vída útil de 2500 hores i cent anys després no arriba a la meitat ?

Tv3 , TVE2 i d’altres productores van elaborar un reportatge de divulgació sobre el tema, i fa una temporada el vam poder veure per les pantalles. És força il·lustratiu com han canviat els temps en alguns aspectes i les motivacions del terme.

El reportatge que TV3 té a la seva web el podeu mirar a la plana http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=36638

TVE2 també ofereix la versió completa, amb moltes visions diferents:

Anuncis