Readaptem un article que ja vam treballar fa 2 anys  als Seminaris Tic  dels Serveis Territorials a Tarragona al que hem cregut oportú aportar una visió adaptada que creiem us pot ser d’utilitat, respecte del format pdf i les seves variants. La primera versió la vam publicar el 16 de febrer del 2009.

pdf.jpg

1.- Què és un arxiu amb extensió PDF ? Quan algú us passa un arxiu pdf, Portable Document Format, heu de tenir molt clar que no vol que editeu, aprofiteu, imprimiu i/o obriu aquell document, per les motivacions que siguin. Sinó aquesta persona us hauria passat l’arxiu en format de text, oi ? Adobe va crear aquest format, precissament per a això, per afegir-li seguretat i protecció, a banda d’assegurar-se que tothom pugui veure igual el fitxer, independentment de l’ordinador en que treballi.

2.- Com el puc obrir ? Si no està protegit amb contrasenya, cal que baixeu i instal·leu un programa lector de PDF. El més popular ( que no el millor ni el més lleuger ) és Adobe Acrobat PDF reader,de cost zero. Disposem d’alternatives diverses, com pot ser Foxit reader o d’altres , que poden ser igual de funcionals a les nostres necessitats  .

3.- Existeixen d’altres lectors de PDF que no siguin d’Adobe. Sí, en teniu diversos, com DoPdf, o d’altres. Insistim per segon cop. Adobe no ens patrocina.

4.- I com puc crear un PDF ? Tal com ja vam veure a la Primera sessió del Seminari TAC del curs escolar 2008-2009 , Google docs ens permet transformar un document creat en document PDF . També teniu d’altres.

5.- I de power point a pdf ? Ho posem fàcil eh ? EL mètode és una mica més complicat, depenent de la versió i gràfics, però generalment existeixen plug-ins com aquest que permeten “imprimir” el powerpoint, no a una impressora de paper, sinó a un arxiu pdf. També és un mètode que ens pot servir per a d’altres formats de base.

6.- I de plana web htm a PDF ? Mireu a la plana de free online PDF, que us facilitaran com fer-ho amb 3 clics.

7.- I com transformar un PDF en arxiu de text ? Pareu atenció, que no sempre és possible, i cal saber si l’autor/a us deixarà, doncs per això ho publica en pdf, tot i que podeu provar amb zamzar. Recordeu que un arxiu pdf es transforma, precissament en aquest format per a consolidar una sèrie de propietats que el puguin fer multiformat i multi-plataforma, per a que es pugui veure amb les mateixes propietats en diferents sistemes operatius i plataformes. Qui així ho vol, pot fer servir els programes que “creen” els pdf i otorgar-los diferents tipologies de protecció: que no es pugui enregistrar, que no es pugui imprimir, que no es pugui trasnformar…..  Transformar un pdf en text, per a que sigui editable, pot ser precissament una de les coses que el seu creador/a no vulgui que facis.

8.- Anem per nota. I ajuntar dos pdf en un ? Pdfill us permet fer això i algunes coses més, a cost zero.

9.- I extreure fins a 10 planes de text de pdf a doc ? Una altra eina que pot ser útil , sempre que tingueu permís per a fer-ho de l’autor/a original, insistim.

10.- I si el PDF té com a original una plana de l’escanner ? Google també té solució, amb una utilitat OCR, seguiu les passes que expliquen. Recordeu que un OCR no és infalible, tot i que us estalviarà molta feinada. Si pareu atenció quan pugeu un document a google docs, teniu una casella que us facilitarà, precissament, aquesta tasca:

També podeu fer servir directament , sense necessitat de registre, una de les opcions de la plana de traducció de Google per a canvis de formats i idiomes, des de :

11.- Tinc una plana web amb articles, un bloc, vaja. Com baixar-los en PDF ? Has de situar una icona a la plana web, com per exemple la de web2pdf online, i ells faran la feina.

12.- Com puc obrir un pdf amb contrasenya ? Ep, ja sabeu que aquí això no us ho podem respondre. Si l’autor/a ha posat contrasenya serà per alguna cosa. Ara, això sí, com les Meigues

13.- I si sóc jo l’autor/a i vull afegir una contrasenya al meu pdf ? Això ja és una altra cosa. Clar que sí, és pot, podeu provar, per exemple, amb pdfhammer.

14.- Existeix algun “portal de pfd” ? Sí, per a llegir Pdf en xarxa teniu Isuu o Scribd, val la pena donar una ullada de tot el que podeu trobar i també publicar. Feu servir els cercadors, sempre trobareu joies de documents que ni imagineu, o ni sospiteu que existeixen.

15.- Una opció clàssica: com crear un pdf a partir de word ? Express pdf és la vostra eina. També “imprimint” en format pdf si teniu instal·lats programes com pdfcreator. Recordeu també que des de la versió Office 2010 ja es poden guardar directament arxius word en format pdf:

16.- I no menys important: com crear un pdf a partir de Open Office ? Teniu un connector al vostre abast que us farà la feina.

17.- Una altra eina. Es tracta de htlm-pdf converter una pàgina web que permet transformar en format pdf les planes seleccionades, amb tots els avantatges, en comparació amb una impressió de pantalla d’una web, que solament n’imprimeix la part visible . Per a aconseguir-ho n’hi ha prou d’introduir-hi la URL que vulguem imprimir i obtindrem un arxiu .pdf amb la reproducció de la pàgina. No cal instal·lar cap aplicació a l’ordinador, ni cal registrar-se a la web, i la conversió és de franc. D’aquesta tipologia en trobarem diverses, que van apareixent i desapareixent de la xarxa.

18.I per acabar ( de moment ), de pdf a flash, amb la web http://www.codebox.es/pdf-to-flash-page-flip, que , sense cap registre, ens permet optimitzar els arxius en un altre format apte per a compartir en una altra tipologia de format, per si ens interessa el format de flash com a tipologia de document.

Anuncis