Amb la popularitat de la fotografia digital, també com a eina de descobriment i experimentació didàctica, s’han vingut desenvolupant empreses de serveis fotogràfics que han complementat els serveis de la fotografia.

Un dels serveis més populars és la creació d’àlbums digitals en paper, a través de la creació al propi ordinador. Ens trobem encara a mig camí de la pantalla i el paper en determinats casos. El fet que l’aplicació combini la part de creació digital i la fotografia clàssica el fa prou atractiu com a pròpi exercici d’aula ( encara que no finalitzem la tasca amb un encàrrec econòmic, evidentment ), o de vegades d’obligada comanda per a determinats recopilatoris, familiars, escolars o professionals.

Hofmann és una empresa prou reconeguda en aquesta tasca. Per suposat, no ens subvenciona aquesta entrada, i existeixen d’altres empreses, d’igual o més qualitat, que també podrien ser les protagonistes de la mateixa, tot i que , al menys ara, per popularitat, serà aquesta la que descriurem pas a pas.

La creació d’àlbums digitals també podríem realitzar-la amb el que ens ofereixen, entre altres, Fotoprix:

També podríem optar per les cases mypixfotoalbumag , printernet , fotoinsight , tualbum.es, o serveis professionals com dinasa, entre molts altres que hi han a la xarxa. I segur que ens sabeu d’altres, d’igual o millor qualitat.

1.- Anem a la web de hofmann i ens descarregarem el programa per a instal·lar-lo al nostre disc dur a partir de http://www.hofmann.es/include/DescargaFichero.asp

2.- Un cop baixats els 93 Mb del programa, pasem a instal·lar-lo al disc dur. Podem seleccionar l’idioma en castellà:

3.- Us demanarà el correu electrònic. No acostumen a llençar gaire “correu-brossa” i pot ser interessant per a les actualitzacions i avisos. També el necessitareu escriure, necessàriament, per a avisos sobre quan estarà llesta la vostra comanda.

4.- El programa us demanarà a continuació el CODI de registre. De moment ho podeu deixar en blanc i ja el posareu al final del procés i expliquem en què consisteix.

5.- Un cop acabat el procés podem iniciar un nou projecte, on caldrà indicar-li la carpeta del disc dur on s’enregistrarà ( sols el projecte; que no cal que sigui la ubicació on són les fotos a fer servir ).

Feu clic a “crear un nuevo proyecto”.

6.- Ara ja podrem seleccionar quin tipus de projecte volem portar a terme. El catàleg de productes és extens. La opció “per defecte” que aconsellem en primera instància és : “Classic, 21×29, edició digital”,  per la relació qualitat-preu. La “impresión en papel fotográfico” és més bona, però més cara, pot deixar-se per a segons o tercers projectes.

7.- Ara configurem les opcions del projecte:

–  Seleccionem un nombre de planes de l’àlbum, que podrem variar sense cap problema en qualsevol moment del procés.

– Com a opcions , millor crear un “album nuevo” i fer el procés de forma manual, que és com millor controlarem què es pot realitzar. No optarem per “album automático”.

– A la part inferior seleccionarem la carpeta on s’enregistrarà el projecte, i escriurem un nom. Aquesta carpeta NO té , necessàriament, per què tenir les fotos a fer servir.

8.- Accedirem ja a la pantalla principal del programa, on podrem veure les parts fonamentals del mateix:

– Al lateral de la esquerra, el directori de fotografies a fer servir.

– A la part inferior, les finestres de plantilles de diferents tipus.

– A la part central, on “arrosegarem” les fotos per a interactuar

– Observem també per on passar les “planes” del llibre, que en aquest cas són 22

9.- El principi bàsic per a incorporar les fotografies a l’àlbum és ARROSSEGAR les fotos des de la finestra de la esquerra a la part central, als espais preparats a tal efecte. El segon principi bàsic és, si no queda perfectament encaixada o voleu fer algun fetit canvi en el color o brillantor o.. feu DOBLE CLIC damunt de la fotografia i accedireu al menú particular de cada foto per a poder fer els canvis bàsics. Cal fer clic a “Acceptar” per validar els canvis i tornar a la finestra principal.

10.- No és necessari que deixeu absolutament acabades les planes una a una. Estem en un entorn “digital no-lineal” . Si saltem a la plana 3, deixant per acabar la tapa, veurem que també podem afegir textos, que podrem editar fent doble clic damunt de les caixes. D’altra banda, a la part de sota disposeu de diferents plantilles de plana ( plana esquerra, plana dreta, son diferents per a aquest cas ) que podeu “arrosegar” i deixar-la caure al damunt per a que s’apliqui.

Si no apliqueu CAP plantilla ( les plantilles són modificables, afegint o suprimint elements, seleccionant-los ), la fotografia ocuparà tota la plana. També podeu aplicar les plantilles dobles, de dos planes.

11.- A la part inferior podem afegir diferents “fons” predeterminats, o d’altres. Només cal “arrossegar” la imatge fins l’àrea de treball:

12.- També podem afegir clip arts, a la part inferior , on trobem les diferents pestanyes. El sistema, com sempre, arrossegant les icones fins l’àrea de treball:

13.- La següent funció de les finestres inferiors és la de màscares i marcs.  La funció de màscares , un cop posem la foto i després la forma damunt la foto ( arrossegant, sempre ), converteix la fotografia en la forma convinguda. En quant als marcs, novament, arrossegarem el que ens venen de model fins la fotografia corresponent que estigui ja posada.


14.- Abans de finalitzar el disseny del llibre, destacarem de la part superior algunes icones amb les seves funcions:

– Guardar: és recomenable anar guardant la tasca realitzada, de tant en tant, com a qualsevol aplicació.

– Nº de planes: en qualsevol moment del procés de creació podem canviar el número de planes del llibre, sigui per posar-ne o per treure’n:

– Vista prèvia: podem veure a pantalla completa el resultat final de l’àlbum

– Preus: podrem accedir a la plana web de la casa, on podrem veure que el preu final del llibre de 22 planes serà de 28,50 €, sense cap més afegit:

-Comanda: en parlem al següent punt

15.- La comanda:

Un cop estem completament segurs i hem revisat que tot està correctament ( cal assegurar-se ), farem clic al botó superior de “Pedido”. Apareixerà la finestra on cal posar el codi:

Aquest codi el podeu sol·licitar a la tenda del barri on teniu confiança, doncs gairebé TOTES les tendes de fotografia de Catalunya tenen un codi diferent, que bàsicament és un punt de garantia per a saber el punt de lliurament, si no el voleu rebre a casa. Baixeu a la cantonada, a la tenda que teniu confiança i heu anat tota la vida, li demaneu el codi del Hoffman i en un moment el tindreu. Heu de teclejar aquest codi a la finestra. Podria posar-se qualsevol codi, però us aconsellem que podeu millor el codi de la tenda on anireu a recollir la comanda.

Un cop posat el codi , començarà el procés de “compactar” i “pujar” tot l’àlbum fins als servidors de FTP de Hofmann. Absolutament tot el procés es porta a terme de forma automàtica i no cal fer res, només llegir la pantalla i anar acceptant. Tot depenent del procés, del volum, de la quantitat de planes, la capacitat de la vostra ADSL…… el procés pot arribar a durar fins a una hora o més. No toqueu res, i paciència.

Us demanarà les vostres dades personals ( lloc on viviu ) i si voleu que l’àlbum arribi a casa vostra o a la botiga que heu posat al codi.

Ara ve la “dolorosa”, on caldrà pagar per avançat. No tingueu recança, podeu fer servir el mètode de pagament per targeta de crèdit, que acostuma a ser segur. També podeu fer servir targetes específicament pensades per a pagaments per internet, on si algú intentés cobrar més, no podria de cap manera.

I en darrer lloc, us apareixerà un missatge on us indicarà:

– que el procés ha estat satisfactori

– les dades probables de recepció

– el número de comanda ( no el perdeu )

– que us han lliurat un missatge de correu electrònic amb totes les dades relacionades.

16.- Consells finals:

– Sempre és millor que indiqueu el lliurament del paquet a la botiga, doncs estarà oberta quan vosaltres no sereu a casa, normalment. També veureu que el paquet, en la majoria dels casos, és prou gran per a que no entri en una bústia “normal”, i es puguin tenir problemes de “desaparició” del paquet. Els repartidors saben perfectament l’horari de les botigues, ho encertaran sempre i no caldrà estar pendents a casa del lliurament.

– Podeu posar sense pors una adreça de correu fiable, lliuren missatges de correu anunciant en quines passes es troba la vostra comanda.

– Tot procés d’aprenentatge passa per un procés. No es podrà fer un primer àlbum “perfecte”. Serà amb una mica de pràctica, al segon o tercer àlbum quan veureu la forma de millorar les presentacions, un cop vist el resultat en paper.

– Si feu servir prèviament el Gimp o qualsevol editor d’imatges per a entrar les imatges ja graduades de color, brillantor, contrast… serà més senzill treballar en la composició de les mateixes dins de la plana.

– Insistim novament que no només aquesta casa realitza aquest producte. Existeixen moltes altres.

– Pot ser una forma introductòria a les edicions d’imatges

– Naturalment, afegirem aquesta entrada en el recull d’entrades interessants que tenim recollides a http://www.xtec.cat/~e3944813/web20/index.htm

Anuncis